Vad är entreprenörskap egentligen?

Du kanske inte delar mina synpunkter, men entreprenörskap är något exceptionellt.

En av grundanledningarna till varför företag över huvudtaget uppfanns är för att den skulle kunna vara längre än livstid. Alltså, något som kunde vara för evigt.  Men de flesta småföretag når inte sin fulla potential. Varför är det så?

Kan de vara för att de behandlar sina företag som husdjur? Något som dör, om man inte är där dagligen och tar hand om det.

I motsats till detta finns det företag som tex Renault (1899), Budweiser (1876),  Swarovski (1895) och Samsonite (1910), som fortfarande finns kvar långt efter att ägaren gått vidare. Företaget lever, medan grundare inte gör det.

Entreprenörskap är en otrolig möjlighet att bygga något från ingenting som är värdeskapande för andra. Det handlar om att skapa något som lever och växer utan dig. Det handlar om att skapa system som fortsätter växa, expandera och utvecklas utan dig.

Ur entreprenörens synvinkel är ditt företag som ditt barn: Målet är att företaget ska bli självständigt och inte vara i behov av dig.

Och den stora skillnaden är hur företagare och entreprenörer tänker.

Kommentera artikeln