Affiliate Marknadsföring

Verkar det här med kunder jobbigt? Ja, då kanske affiliate marknadsföring är något för dig.

Med affiliate marknadsföring så slipper du

  • Kunder
  • Leverans
  • Återköp
  • Service
  • Klagomål

Och allt annat som har med kunder att göra. För ärligt talat – vissa kan vara jobbiga att göra med.

Vad är då affiliate marknadsföring?

Affiliate marknadsföring är helt enkelt när man får betalt för att skicka trafik till andra webshoppar, och man får då provision bara när någon köper något.

Det finns andra modeller att få betalt också, men allra som oftast får man betalt när någon köper något.

-”Men hur vet dom att det är du som skickat köparen?”

Så här fungerar det i praktiken. Företaget som vill sälja mer grejer på nätet kopplar upp sin webbshop mot ett affiliate nätverk, såsom Adrecord eller Tradedoubler (bara för att nämna några).

Dit kommer då potentiella publicerare (som kanske du och jag) och hittar produkter och webbshoppar att marknadsföra. Man hämtar hem en unik länk, och man lägger upp den på sin blogg eller webbsida.

När någon klickar på den länken, så skickas man först till affiliate nätverket, som blixtsnabbt registerar avsändarkällan (dig) och sedan skickar dem vidare till webbshoppen. Om de handlar något precis just då eller närsomhelst inom tex 90 dagar så skickar webbshoppen en ”ping” till affiliate nätverket att en transaktion har skett. Då får du provision, som affiliate nätverket betalar ut åt dig inom 30 dagar.

-”Ska man bara lägga upp länkar och så får man betalt?”

Nej, riktigt så enkelt är det inte att lyckas med affiliate marknadsföring. Det ligger en hel del arbete bakom att få nog med trafik som köper genom dina länkar.

Låt oss räkna på det..

Om du har 10000 besökare i månaden på din blogg, som råkar handla om tekniska prylar. Där kan du då lägga upp en banner i sidan av bloggen som gör reklam åt MediaGiganten, som i sin tur betalar ut 3% i provision på alla affärer.

Av de 10000 besökare som ser bannern, är det kanske 1% som klickar på den (och det är högt räknat).
Så du skickar 100 besökare i månaden till MediaGiganten för att se på deras grejer. Normalt så säljer man kanske till ca 1% av sina besökare.
Det betyder att du får provision på bara en av dina 10000 besökare.

Låt oss anta att den köpessumman är 1995 kr.
Du får då 3% av den summan, vilket är 60 kr in på ditt affiliate konto.

För att lyckas med affiliate marknadsföring, så måste antingen ha massor av sajter, massor av besökare, höga länkplaceringar i Google, och skicka besökare till sidor som faktiskt säljer och där du får en rimlig ersättning för ditt arbete.

rouletteEtt bra sätt att göra affiliate marknadsföring är att erbjuda mervärde till sina kunder genom recensioner, tester eller utvärderingar av produkterna. http://casinon.se har gjort ett bra jobb på detta. De är affiliates i en jättetuff bransch. Spelbranchen lever i stort sett på affiliates.

Sammanfattningsvis så kan man säga att affiliate marknadsföring är bra. Det är bra för både den som redan säljer saker på nätet och dig som kanske inte har någon produkt eller vill ha en produkt att sälja. Man kan komma igång snabbt och det kan vara otroligt lönsamt.

Den stora utmaningen är att få ihop mycket trafik till dina affiliatelänkar billigt. Man kan sällan betala marknadspriser för sina affiliatelänkar via tex Google Adwords – eftersom företaget förmodligen redan gör detta och de har högre marginaler än vad du någonsin kommer ha.

Men det är värt att prova och har du redan en webbsida, så kan affiliate marknadsföring vara ett bra sätt att utöka dina inkomster.

Lämna ett svar