Låna pengar till företag

Du har några alternativ när det gäller att låna pengar till ditt företagande. Du kan låna pengar när du är nystartad eller till en nyinvestering som du önskar göra.

Banklån för företag

Du måste påvisa några saker innan du är berättigad att låna pengar till företag

  • Du måste visa upp din affärsplan
  • Enligt lag, måste en långivare göra en kreditbedömning
  • Du får inte ha betalningsanmärkningar (hos de flesta)

Kort sagt. Långivaren måste tro på dig och din idé. Affärsplanen måste därför påvisa att storyn och siffrorna är trovärdiga med överväldigande bevis. En längre relation med banken hjälper (säger de flesta banker).

När du träffat din rådgivare på banken, kommer den personen att diskutera saken med de verkliga beslutsfattarna. Därför är det extra viktigt att du är tydlig i din affärsplan, för du kommer inte att få vara med på mötet, utan det är din bankkontakt och affärsplan som måste göra hela jobbet.

För att låna pengar hos din bank, ta kontakt med deras företagsavdelning.

Och observera att du kan vända dig till flera banker. Många, inte alla, erbjuder företagstjänster där du kan låna pengar.

Banken kan utöver eller istället för lån, erbjuda dig krediter. De är mycket dyrare, men du behöver inte betala för det du inte utnyttjar.

Ränteläget för lån varierar självklart, men du kan räkna med räntor mellan 6-10% för lån och 13-16% på krediter.

Det kan ta tid att få igenom ett lån, så ta kontakt med banken minst 2-3 månader innan du behöver pengarna.

Låna från ALMI

almiAlmi Företagspartner ägs av staten och lokala landsting eller regionförbund. Deras verksamhet går ut på att främja näringslivets utveckling. En del av deras verksamhet går ut på att finansiera företag genom kompletteringslån.

Almi lånar inte ensam ut pengar till dig. Utan de kompletterar ditt lånebehov när banker inte vågar ta hela risken. De är alltså medfinansiärer.

Du får normalt betala lite högre ränta på Almi’s lån. Uppemot 8-11%.

Fördelen med Almi är att de är lite mer riskbenägna, så om du får med Almi som risktagare, så följer banken gärna med. Därför är Almis representant ofta med på bankmöterna.

Avslutningsvis: Kom ihåg att du behöver inte ta bankens första anbud på räntor. Förhandla gärna. Du kommer vara glad om du får ner procenten.

För att få låna, så måste du förbereda dig ordentligt och skriva en professionell affärsplan.

Lämna ett svar