Till dig som saknar affärsidé

Saknar du en affärsidé? -Inga problem! Du behöver ingen affärsidé.

Det finns andra alternativ och det finns dom som anser att affärsidéer saknar värde.

Ola Ahlvarsson säger ”Att veta att det finns blåbär i skogen är ingen affärsidé. Att bygga en blåbärsfabrik med bra distribution i hela världen är en affärsidé… Alla som springer och tycker att idén har ett högt värde, lever i en värld där de inte kan se skillnad mellan vision och hallunication.”

Allså, det handlar om att få saker och ting gjorda. Här finns kursen där du lär dig entreprenörskap, precis på det sättet.

Här får du fyra alternativa vägar till affärsidéer av mig:

1. Kopiera vad andra gör och gör det bättre.

Du har säkert besökt företag som har dåliga produkter, dålig service, taskigt läge – men som ändå det går hyfsat bra för. Ett alternativ är då att börja direktkonkurrera med dem, men att göra det på ett bättre sätt. Då måste du dock veta att du passar för den verksamheten och att du har en vinnande strategi.

Exempel: Du kanske startar en hamburgerstånd bredvid McDonalds som levererar bättre hamburgare.

2. Kopiera vad andra gör och gör det annorlunda.

Om du märker att en butik går bra på den lokala marknaden; varför inte kopiera deras idé och sälja på nätet istället? Trots att du konkurrerar med deras butik, så gör du inte det genom att du arbetar på ett annorlunda sätt. Att sälja på nätet är bara en disruptiv metod att förändra värdebilden. Det finns många fler.

Bekanta dig med Blue Ocean strategy för att få verktyg som kan hjälpa dig att vrida om marknadsförhållanderna till din fördel.

Exempel: Ebay startade auktioner på nätet. ST1 (fd Jet) har bara tankstationer, inga mackar.

3. Starta en franchise

En franchise är ett färdigt företagskoncept där du får tillgång till affärssystem, produkter, tjänster, marknadsföringsmaterial, eller vad som nu kan ingå i avtalet.

Då behöver du oftast investera startkapital och avstå från en viss procent i omsättning – och i gengäld får du hjälp och stöd från huvudkontoret för att driva ditt företag. Du sparar massor av arbete och får arbeta med ett starkt varumärke från dag 1.

Du kan hitta olika franchisemöjligheter hos franschisefinder.se

Exempel: Hemmakväll, Subway, Kaffekompaniet, MamasAndTapas söker alla franchisetagare.

4. Starta en verksamhet inom direktförsäljning

Denna verksamhet är känd med olika namn som nätverksförsäljning, Multi Level Marketing (MLM) eller affiliate marketing. De olika benämningarna beror på hur direkthandeln är organiserad. Försäljningsformatet går ut på att sälja direkt från fabrik till slutkonsument, utan behov för fördyrande mellanled eller andra kostnader som lokaler osv. Som representant får man kompensation baserat på försäljningsvolymen som man ansvarar för.

Jämfört med de andra tre alternativen kräver denna typ av verksamhet näst intill ingen startkapital. Registreringsavgifter är väldigt låg och ofta helt kostnadsfri. Dessutom går hela startkapitalet åt till att köpa in ett varulager för försäljning eller egen konsumtion, beroende på hur affärssystemet ser ut.

Direkthandelsföreningens webbsida har väldigt utförlig information kring denna form av affärsverksamhet.

Med rätt typ av nätverk och företag så får man tag på otroligt högkvalitativ utbildning inom försäljning och personlig utveckling till nästintill ingen kostnad alls. På grund av de minimala kraven på förkunskaper och startkapital är branschen också känd som ”folkets franchise”.

Exempel: ACN, Herbalife, Amway, Oriflame, Cellements

För kännedom: Marcus Zacco promotar Cellements och dess produkter aktivt.

 

Lämna ett svar